Hoe breng ik kleur in mijn interieur?

Wat horen wij veel in onze omgeving dat mensen angstig zijn om kleuren te gebruiken of te combineren. Een groene of cognac kleurige bank kan voor sommige mensen echt al heel heftig zijn. Voor mij als Interieurstylist zijn dit echt natuurtinten die buiten naar binnen halen en daardoor zijn het juist hele goede basiskleuren. Hoe gebruiken we kleur dan toch echt op een goede manier?

Als het winter is dan kan het overdag al zo donker zijn. Met de kerst maken we alles gezellig met extra veel lampjes en lichtjes. Als ze dan weg zijn kan het zo kaal en kil ogen. Het voordeel van kleur is dat op zo’n donkere dag er toch zonnige kleurrijke tinten kunnen zijn die je hele sombere stemming kunnen opfleuren. Een goede basis met sfeer en kleur is dan een verrijking aan het interieur.

Leg je basis vast. Als je elke muur dezelfde kleur geeft dan wil dat niet zeggen dat elke muur hetzelfde oogt. Sterker nog elk plekje in huis heeft een andere lichtinval. Let hier op met de keuze voor kleuren. Je kan ook met tinten uit een kleurenwaaier spelen en hiermee met licht en donker spelen.

Zorg voor een eyecatcher. Een interieur word spannend als het 1 echte eyecatcher heeft. Voor de ene persoon is dat een unieke kleurrijke vaas, de ander kiest bijv. een groot wandpaneel met een afbeelding naar keuze en misschien kies je juist voor een kast in een echte kleur. Laat je juist inspireren door deze kleuren als zo’n afbeelding meer tinten heeft. Val niet in de herhaling door steeds dezelfde kleur te willen laten terugkomen. Zo zwak je juist de eyecatcher af omdat de aandacht dan teveel naar die steeds gebruikte kleur gaat. Pak er af en toe subtiel een tint uit en gebruik dit speels in de accessoires. Maak dus een beslissing: een kleur in verschillende tonen herhalen of het er juist als eyecatcher uit laten springen.

Kies je voor koele kleuren of voor warme kleuren in je basis? Ben je meer een bruin-mens of meer van het grijs? Dan geef ik je een tip. Door koele kleuren met een vleugje warm te combineren of vice versa komt er een mooie balans. Grijstinten hebben vaak een ondertoon van een andere kleur in zich. Houd hier rekening mee als je meerdere tinten grijs combineert. Grijs kan naar groen, paars, blauw of zelfs een beetje bruin neigen. Toch komen ze dan allemaal uit de grijs familie. Probeer dus tinten grijs te combineren met dezelfde kleur ondertoon.

Onderstaande kleuren zijn voorbeelden van een goede match:

  • Donkerblauw & Okergeel
  • Donkergroen & Maisgeel
  • Olijfgroen & Terra
  • Bordeaux & Oud Roze
  • Paars & Lila

Uiteraard zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Zelf raad ik aan om naast de aardetinten maximaal 3 ‘echte’ kleuren toe te passen. Dit kunnen zowel primaire, secundaire of tertiaire kleuren zijn. Probeer wel met het ‘kleurenwaaiereffect’ te werken en niet steeds dezelfde tint te benaderen. Zo blijft een interieur spannend en voorkom je wederom dat het niet net-niet-de-juiste-tint gaat worden. Dat zou nou juist de plank mis slaan. Kortom met een beetje meer lef kan je net dat eigen originele sausje over je interieur gooien. Veel plezier met kleur in jullie interieur!